8.1.12

Què fem?


Tornem de les vacances de Nadal i, com cada dimarts, us fem cinc propostes musicals per la setmana que ens espera. Esperem que us agradin!

Titot i David Rosell
Titot i David Rosell, dos dels grans músics catalans, actuen junts al Voilà-Cafè Teatre de Manresa. Una bona oportunitat pels que els agradi la música compromesa, un bon exemple és la cançó L’home de Srebrenica, que segur que podreu escoltar. El concert comença a les 11 i l’entrada anticipada val 5€ (7 a taquilla).

Andreu Valor
Una nova generació de cantautors catalans puja amb força. Andreu Valor n’és un dels representants, provinent del País Valencià i divendres 13 actua a Cardedeu. L’actuació comença a les 9 del vespre.

Àcid Úric
També el divendres, el millor rock d’Àcid Úric us espera a la Casilla de les Mines d’Osor, un poblet prop de Sant Hilari. Els podeu escoltar a partir de les 11 de la nit. Us ho recomanem!

Uri Nieto, Dani Bolsa i Marc Prim
Els del Casal l’Esquerda de Granollers proposen tres cantautors per començar l’any, Uri Nieto, Dani Bolsa i Marc Prim. El concert és dissabte 14 a partir de les 10 del vespre i l’entrada és gratuïta. Si teniu ganes de passar una nit amb bona companyia i bona música, ja teniu el lloc.

Gritando en Silencio
I una última proposta que, tot i no ser de música en català, creiem que també val la pena. Els rockers Gritando en Silencio actuen el dissabte 14 al Clap de Mataró. A partir de les 11 de la nit, la banda sevillana presentarà el seu primer treball. 

L'amic Peret

Bon any 2012 a tots i a totes! Recuperem l'activitat freqüent a l'Està Sonant i ho fem no amb un disc, ni una cançó, sinó amb un llibre. En concret, les memòries d'en Peret, titulades "Peret. Biografia interna de la rumba catalana". El músic mataroní celebrarà 77 anys i podrà veure publicat el seu segon llibre, tot i que ell no l'hagi escrit. L'autor de la Biografia interna és Juan Puchades, mentre que "Peret. L'ànima d'un poble" editat per primera vegada l'any 2005, va ser redactat per la seva neboda, Cèlia Sánchez-Mústich. 

Tal com ja es podia esperar, el llibre està farcit d'anècdotes d'un dels músics catalans més particulars de la segona meitat del segle XX. Pare, mare i avui dia avi de la rumba catalana, en ell s'emmirallen grups com Dusminguet, Amparanoia o La Pegatina. Peret va donar a llum el gènere de la rumba catalana a la comunitat gitana, però també va permetre'n l'expansió i el va generalitzar, tot i que no ha estat fins a aquests darrers anys que ha agafat més força. 

És per això que us recomanem que, si en teniu ocasió, us llegiu aquest llibre. Ja sigui per les mil i una curiositats que explica o pel testimoni d'un dels primers músics que va cantar en català per Televisió Espanyola. 


Farem, de passada, un parell d'apreciacions musicals. En contra del que es diu en algunes ocasions, Peret ni toca flamenc ni, tan sols, utilitza guitarra flamenca. El mataroní fa servir la guitarra espanyola clàssica i desenvolupa la rumba com un estil personal. De fet, és l'iniciador del que es coneix com a "ventilador", que és un recurs percutiu que consisteix en picar la caixa de ressonància de la guitarra amb la mà mentre es toca.