18.10.11

Obesitat

Amics i amigues, l'entrada dels dimecres, com ja sabeu, va dedicada a un grup emergent. Avui, però, es tracta d'un cas especial. Parlem d'Obeses. Pot ser que us soni el vídeo de l'APM on un cantant afirma que la seva cançó és possiblement un dels millors temes catalans que s'hagin fet. O quan el presentador li pregunta quin personatge musical li agradaria ser i el cantant respon amb el seu nom. Arnau Tordera, líder dels Obeses, és així. O té intenció de semblar-ho. O és una campanya de màrqueting. En tot cas, volem parlar de música.



L'Aria du l'hermafrodite -al vídeo- és un tema bastant referencial -o això ens sembla a nosaltres- de què significa Obesisme il·lustrat. El nou disc del quartet osonenc és, en el sentit positiu de la paraula, estrambòtic. Hi podem trobar una fusió de l'harmonia més clàssica, la potència dels instruments moderns i fins i tot algun moment de sonoritat exòtica que, reconeixem, ens ha sorprès positivament. I el Pa amb tomàquet. Escolteu-la fins al final. Ningú millor que vosaltres mateixos per jutjar. Tot passat pel sedàs personal de Tordera i complementat amb unes lletres amb més sentit del que pot semblar inicialment.

Us recomanem que escolteu les cançons un parell o tres de cops abans de decidir si us agraden o no. Obeses no és un grup convencional. A banda de les lletres (torneu a sentir El tocador de senyores i penseu, per exemple en la sèrie Nip/Tuck de TV3), els osonencs demostren una àmplia cultura musical per la gran quantitat de recursos harmònics i sonors que utilitzen i que, de vegades, poden no coincidir amb el concepte genèric de rock català. Ens ha agradat particularment l'Ària que us hem penjat, que de modern només té els instruments, ja que pel que fa a forma, és ben bé clàssica.

Ens plau també veure que encara hi ha músics que recorden que no són els primers de fer quatre acords. La inclusió al disc del Duetto buffo di due gatti de Rossini ens ha semblat un gag prou graciós. I escoltar les diferents cançons del disc ens fa suposar que, abans de posar-se a escriure, Tordera ha sentit i estudiat la música a fons. Ho aplaudim. Són més necessaris els músics que els cantants.


Això no ens ha d'impedir, però, fer-li un parell de crítiques. En primer lloc, les cançons ens semblen un punt repetitives. Si bé la majoria d'elles tenen com a pilar central una bona idea musical, en alguns casos queda estancada i no es desenvolupa prou com, almenys a nosaltres, ens agradaria. Finalment, vist el to que utilitza Tordera, potser algú hauria de recordar-li que supèrbia no fa sonar els instruments ni escriu una sola nota. 

Què fem?


Una nova setmana plena de concerts. Si teniu ganes de festa, però, us recomanem que passeu per les barraques de Banyoles!

Dijous 20 d'octubre

Sidonie
Hora: 22:00
Lloc: Sala Apol·lo, C/ Nou de la Rambla, 113. Barcelona

Feliu Ventura
Hora: 21:00
Lloc: Cafè del Teatre. C/ Roca Labrador, 4 bis. Lleida

Albert Freixas al segon cicle d’autor de Mataró
Hora: 21:30
Lloc: Sala El dau, C/ d’en Pujol, 26. Mataró

Dub Inc
Hora: 22:00
Lloc: Sala Clap. C/ Serra i Moret, 6. Mataró

Divendres 21 d’octubre

Pepet i Marieta al Correllengua 2011
Hora: 23:00
Lloc: Teatre Unió Agrícola. Avinguda Manresa, 103. Òdena

Rafa Pons al segon cicle d’autor de Mataró
Hora: 23:15
Lloc: Sala Privat. C/ Francesc Layret, 16. Mataró

Els Catarres
Hora: 23:15
Lloc: Sala Faktoria d’Arts. C/ La Rasa, 64-66.- Terrassa

Dissabte 22 d’octubre

Meritxell Gené i Mínims
Hora: 00:00
Lloc: Dins dels actes del Correllengua 2011. Igualada

Mesclat, Gossos i E-bastard en un concert solidari amb el Txad
Hora: 00:00
Lloc: Pavelló municipal. Navàs

Jordi Montáñez, Cesk Freixas i David Caño al Correllengua 2011
Hora: 18:00
Lloc: Plaça Abat Oliva. Cerdanyola del Vallès

Manel i Mishima - RECOMANAT
Hora: 21:00
Lloc: Auditori – Palau de Congressos. C/ Albert Einstein, 51. Cornellà de Llobregat

El Petit de Cal Eril i Le petit Ramon
Hora: 21:30
Lloc: Cèntric Espai Cultural. Plaça Catalunya. Barcelona

Anna Roig i l’ombre de ton chien
Hora: 21:30
Lloc: Teatre Principal. Carrer del Canonge Beranera, 17. Badalona

Orxata Sound System, El Belda i el conjunt Badaboc, Cataskà i Maitips
Hora: 22:00
Lloc: Centre Cultural Municipal. Plaça del Blat, 1. Valls

La Bundu Band i La Kinki Beat
Hora: 22:00
Lloc: Sala Stroika. Avinguda dels Dolors, 17. Manresa

Dilluns 24 d’octubre

Elèctrica Dharma, El Petit de cal Eril, Obrint Pas, CaboSanRoque, Raydibaum, Inspira, Roger Mas, Mesclat, Rosa Luxemburg i Jordi Molina al Bandautors, homenatge a Esteve Fortuny - RECOMANAT
Hora: 21:00
Lloc: Palau de la Música. C/ Palau de la Música, 4-5. Barcelona

I si us agrada el jazz, passeu pel festival de Cerdanyola del Vallès, que aquest any presenta un programa molt complet!