17.10.11

Créixer amb les cançons

Ens posem una mica nostàlgics per parlar de la música que ens acompanya des de ben petits. D’aquelles cançons de nens sovint només ens queda el record del Sol Solet, la Lluna la Pruna i potser la cançoneta enganxosa d’algun dibuix animat. La tradició de música infantil en català però, és molt més extensa i hi ha cantautors actuals que l'han augmentat.

Xesco Boix, el pioner
Si bé la tradició catalana estava plena de cançons per a nens, Xesco Boix va ser el primer a compondre cançons exclusivament infantils. El cantautor no només es limitava a cantar cançons, sinó que tot ell era un animador, una espècie de showman infantil. Influenciat pel folk americà de Joan Baéz, Bob Dylan i, sobretot per Pete Seeger, el cantautor va acostar als més petits bona música i adequada a la seva edat. Xesco Boix va compondre cançons, però també va recuperar música del cançoner tradicional que es cantaven a pobles de tot Catalunya.

Gràcies a ell va néixer el grup Ara va de bo i, més endavant, l’agrupació de cantautors infantils que portava el nom de Cinc dits d’una mà. Aquest grup, format per Lluís M. Panyella, Noè Rivas, Toni Giménez, Àngel Daban i, és clar, Xesco Boix, van formar un equip de col·laboració dins el camp de l’animació infantil. Per tots aquests cantautors, darrere la cançó hi havia una clara voluntat d'educar els nens i nenes. 25 anys després de la mort de Xesco Boix, les seves cançons continuen sent ben vigents. Qui no coneix aquest Gripau Blau (babau)?



Xesco Boix: "Jo, com a animador, busco de distreure, de distendre, de relaxar, d’entretenir... Però darrera de tot això, s’hi amaguen unes ganes profundes d’educar, i educar, per mi, vol dir bàsicament: ajudar a créixer bé, ensenyar a estimar, el cap clar, el cor net, l’afany de superar-se, el gust afinat, la veu a punt per a cantar, els ulls sempre amatents, com a l’aguait... Les cançons populars, els contes, les rondalles... les danses, el folklore actiu, en resum, ens poden ajudar molt a fer créixer l’Infant, i resulta tan important això, com ho són les matemàtiques"

Uh, oh, no tinc por!
El Club Súper 3 també ha volgut que els nens i nenes catalans poguessin cantar cançons actuals, modernes, ballables i, sobretot, pensades per a ells. Aquests dies s’ha posat a la venda el CD del club amb més socis de tot Catalunya que porta el nom de Uh, oh, no tinc por! La difusió televisiva del Club Súper 3 ha contribuït a la popularització de la cançó infantil, però cal no oblidar la feina feta per altres cantautors i grups d’animació infantil sense tant ressò mediàtic.

El pas entre ser nen i ser adolescent
Sens dubte el grup que més agrada a aquesta franja de nens i nenes (sobretot de nenes) és Les Macedònia. Són un grup de noies que porten nom de fruita i que canten cançons d’un estil pop lleuger, bastant comercial, ballable i enganxós. Les lletres però, no deixen indiferent al seu públic, que s’hi sent molt identificat.