10.10.11

Volem treure un disc

Fa temps que sentim a dir que la indústria discogràfica va de baixada, que ja no es venen CD, que la pirateria ha fet molt de mal, que el disc ja no és un negoci... I tot i així, els grups tenen la necessitat de passar per un estudi de gravació, d’editar un CD i d’enregistrar les pròpies cançons.
Les discogràfiques no s’arrisquen i sovint els nous grups han d’autofinançar les hores de gravació i les còpies produïdes. Però la música no s’acaba i els grups inventen noves maneres de fer arribar les cançons.

Grups clàssics, el CD de tota la vida

És el cas dels Amics de les Arts que, per cert, acaben d’aconseguir el Disc d’Or! La música dels amics es pot escoltar de forma gratuïta al myspace del grup, però si vols tenir les cançons has de passar per la botiga (física o virtual) i comprar el CD.





Grups mixtes, descàrrega o compra
El grup de rumba La Pegatina ha optat per l’opció de vendre el CD i, alhora, permetre la descàrrega de les cançons. Ei, però que ningú en faci un ús lucratiu!

Grups socialitzadors, música gratuïta per a tothom
Els Catarres creuen que el negoci de la música no és als discos. Per això, des del primer dia van permetre descarregar-se les cançons des de la seva pàgina web. De moment, la jugada els ha sortit molt bé! Això sí, qui vulgui comprar cançons dels Catarres a l’itunes, també pot fer-ho.



Grups cooperatius, cançons finançades entre molts
Cesk Freixas ha iniciat un projecte de micromecenatge a través de Verkami per finançar el nou CD. El cantautor s’havia proposat aconseguir 7.500€ i de moment ja en porta gairebé 10.000 (i encara queden dues setmanes!).
Què és Verkami? El funcionament de Verkami és senzill, va dirigit a creadors independents que busquin fons de finançament pels seus projectes a través del micromecenatge. A canvi, els mecenes, que poden ser qualsevol de nosaltres, reben recompenses diferents segons la quantitat aportada. En el cas de Cesk Freixas, les recompenses van des de l’aparició als agraïments del CD fins a un concert privat del cantautor. De moment, la iniciativa ha donat molt bons resultats.
Ja ho veieu, treure un disc no és fàcil, però tot és posar's-hi.