11.12.11

Raó de música

Toti Soler ha tornat a treure disc. Després de dos anys de pausa editorial, l'infatigable músic de Mataró publica aquesta tardor el seu àlbum número -atenció- 29. I no ho fa sol. L'acompanyen la seva filla, Laia Soler; Montse Vellvehí, Gemma Humet, Luisa Oswaldo Cruz i Sílvia Pérez Cruz. El CD inclou, a més, una sèrie de poemes de Joan Vinyoli musicats pel pare de Toti Soler, Jordi Soler Bachs (o Toti Soler primer).


Raó de viure és un treball de maduresa. Com els agrada dir als més tradicionals, cuinat a foc lent. La música respira, la música és serena, és plàcida. Tres factors hi influeixen. Primer: la matèria prima, definida per la simplicitat dels sons i l'harmonia reposada que acompanya i amorteix la veu. Això, que sembla una obvietat, no ho és tant quan es tracta d'acompanyar poemes musicats, com passa en el disc. Cal un gran coneixement de l'instrument -la guitarra- per construïr un suport eficaç però difús, present però sempre en segon pla, ja que el protagonisme ha de recaure en el text.  

El segon factor és el bon gust i la qualitat musical dels intèrprets. No descobrirem aquí qui és Toti Soler, però tampoc Sílvia Pérez Cruz, ni la Montse Vellvehí, ni totes les altres aparicions del CD. La musicalitat que duen a dins aquesta gent és profunda, especiament en el cas de Soler. Antoni Ros Marbà, el reputat director d'orquestra català, diu, mig en broma, que hi ha tres tipus de persones que es dediquen a aquest ofici: músics, instrumentistes i tocadors, i que de músics, a les formacions, n'hi ha ben pocs. A l'Està Sonant considerem que Toti Soler s'ha guanyat el qualificatiu de músic amb escreix.

La musicalitat, però, no pot anar sola. És necessari el domini de la tècnica per a poder executar una obra amb nivell. I aquest és el tercer factor. El control del so per part de Soler i les seves acompanyants els habiliten. És determinant per a una bona interpretació tenir sotmès el cos a la ment: cada moviment, cada gest, cada fil d'aire que surt. 

Us recomanem que compreu el CD i que valoreu vosaltres mateixos! Per acabar us deixem amb una interpretació conjunta de Fado de Toti Soler i Sílvia Pérez Cruz al Festival de música de Cardedeu.