5.2.13

Música de fantasmes

Text: Albert Tomàs

Álex Torío ha presentat nou disc aquest dilluns: Ghosts of Comala. És el seu cinquè CD i, segurament, el més madur de tots. Una hora de música que us recomanem tant pel que fa a les lletres com a la qualitat sonora. Torío s'ha inspirat en la novel·la Pedro Páramo, de Juan Rulfo, un dels exponents del realisme màgic, per conformar un total de 16 temes que volen emular l'esperit de llibre. En la novel·la, Juan Preciado, fill de Pedro Páramo, arriba a Comala, a Mèxic, per trobar el seu pare -tampoc volem avançar gran cosa del llibre, que us recomanem tant com el disc- i es va adonant que, en realitat, Comala està ple de fantasmes.

Els fantasmes que tan bé ha sabut captar Torío al disc, a través, bàsicament, de dos elements. En primer lloc, unes harmonies difuses però treballades que exemplifiquen a la perfecció aquesta idea impressionista del Mèxic rural i desert de la novel·la. En segon lloc, els instruments utilitzats. Entre d'altres, cor, glockenspiel, corda, theremin -instrument interessant, busqueu-ne alguna cosa- i, en definitiva, la conjunció d'aquests instruments amb la veu mig trencada de Torío, piano i guitarra, en tempos lents i arrossegats, buscant la creació d'una atmosfera fantasmagòrica. Escoltant-lo, segur que us ve al cap alguna imatge d'aquelles pel·lícules de l'oest: un poble abandonat, sense ni una ànima -en aquest cas, sí que hi ha ànimes, però en el sentit literal, perquè són fantasmes- i el protagonista que hi arriba i es troba les cases mig enrunades. I si encara no hi caieu, feu un cop d'ull a les fotografies del disc, del les quals se'n farà una exposició a partir del 9 de març, dia que també està previst que es presenti el videoclip.


Torío ha presentat un disc inspirat en la novel·la de Juan Rulfo, Pedro Páramo


Tot això serveix de coixí perquè es puguin entendre les lletres, també inspirades en Pedro Páramo. Al llarg del disc, diferents personatges de la novel·la van agafant la veu, tal com passa al llibre, on el narrador va saltant i hi ha moments que no està clar qui parla. Al CD de Torio és més explícit, perquè l'estructura està marcada per quatre temes instrumentals agrupats de dos en dos que divideixen el disc en tres parts i marquen el canvi de personatge que agafa la veu.

En definitiva, una idea de música molt elaborada, on tots els elements estan relacionats i que res no hi sobra ni hi falta. Es tracta sense dubte d'un disc amb una unitat buscada i aconseguida, un tribut a Pedro Páramo que Torío porta molts anys esculpint i que no decepciona gens tant als que s'hagin llegit la novel·la com els que no. Estarem atents a l'agenda de concerts de Torío, que de moment té una cita al teatre Eòlia el 23 maig.

Si teniu ganes de saber com sonen els Ghosts of Comala, escolteu-ne un tast al bandcamp de l'Álex Torío.